top of page

A co kdyby neexistovala Tosa Inu?!

Diskuze s malými dětmi bývá občas oříšek...často se ptají, proč se Adina nemůže provdat za německého ovčáka či jezevčíka (protože proto!), proč tosy neštěkají (přece to je pod jejich úroveň!), jak to, že Adina pořád spí (prostě jí to baví, ostatně to mě též).


Tuhle jsem však dostala otázku, nad kterou jsem se musela víc zamyslet, a to „ A co kdyby neexistovala tosa inu, pořídila by sis i jinýho psa?“ zamyšleně se mě holčička optala. Říkám jí „jak neexistovala tosa inu? To si vůbec neumím představit! „no víš, kdyby třeba vyhynuli jako dynosauři“ nenechala se ta pihatá cácora odradit. „To se nikdy nestane, pomyslela jsem si“. Ale začala jsem přemýšlet, jaký pes kromě tosa inu mě zaujal natolik, že bych o jeho pořízení někdy uvažovala.


Můj favorit číslo 1 je VELKÝ ŠVÝCARSKÝ SALAŠNICKÝ PES, protože je to kliďas, inteligent a má dobré srdce a přitom je perfektní hlídač. To má asi po bernardýnovi. Na rozdíl od něj má však krátkou srst a atletičtější postavu. Podobně jako tosa inu se hodí do bytu, nemá přehnané lovecké pudy a miluje lidi. Oproti tose je trošku hlučnější, ale jeho štěkot je poměrně laskavý lidskému uchu (hluboký silný tón). Více o tomto obříkovi naleznete zde: http://www.kssp.cz/Plemena/Velky-svycarsky/Standard.aspx


Dvojkou je pro mne poněkud opomíjené plemeno psa, a to konkrétně KRÁLOVSKÝ PUDL, neboli „královák“. Na rozdíl od jiných psích šampónů a celebrit je to pes, který namyšleně jen vypadá. Ve skutečnosti nemá žádné hvězdné zlozvyky, je přátelský k lidem i psům, naučíte ho prakticky všechno. Každé zadání a sportovní aktivitu přijímá s nadšením a velice dobře spolupracuje. Královák je prostě pohodově temperamentní. Další výhoda pudlů je, že nelínají, čas ale musíte věnovat pravidelné úpravě a údržbě srsti. To jak si svého králováka necháte zastřihnout už je jen na vás. Jestli jste aktivní lidé a uvažujete o pořízení „nepřehlédnutelného psa“, královák není vůbec špatnou volnou (https://dogtime.com/dog-breeds/poodle#/slide/1).


Pokud bych si musela vybrat mezi plemeny menšími, moc se mi líbí i PORTUGALSKÝ VODNÍ PES, který je třetí z trojice psích plemen, o které bych se případně zajímala. Jaký je? No úžasný! Ne nadarmo je členem rodiny býv. amerického prezidenta B. Obamy. Povahou je v mnohém podobný pudlovi, je veselý až legrační, vstřícný a ideální pro děti. Má nádhernou, hebkou srst a takové dobrácké oči. Na internetu jsem bohužel nenašla žádnou reprezentativní fotku, v reálu jsou mnohem líbivější. Tak alespoň něco o tomto zajímavém plemeni zde: https://vse-pro-zviratka.cz/portugalsky-vodni-pes/



Přejeme Vám všem krásné slunné léto plné psích tlapek :)


Vaše Mirai Inu

bottom of page